Monday, July 15, 2013

How to forget that person?

Assalamualaikum dan what's up uollss!

Hari ni dah banyak hari puasa *haha malas nak kira berapa hari act.
So di harap semua tak membazir, makan ape yang ada masa buke tu. Jangan dok tamak halobe sangat tahu?

Okay tak tajuk kite kat atas tu? hehe apa yang nak dilupakan sebenarnye.
Baiklah.

Q : Berapa kali anda sudah berpacaran?
A : Em first time taw niww. Titew sayang tat Dieeew. Euww.
Q : Si dia tinggalkan anda?
A : Janganlah cakap cam tuww. Sedih lahhww.
Q :Anda susah untuk melupakan si dia?
A : Dieww cintew titeww. Dieww segalew-galewnyeww. Haaaaktuihhhh.

Jika anda seperti diatas anda wajib membaca update ini tanpa segan silu dan di harap mengertikannya okay :)

First of all, semua orang melalui cinta pertama yang omaigod omaigod tu. Tapi kite kene sedar yang omaigod omaigod tu tak semestinya menjadi. Betul tak?
Kepada adik adik yang baru nak bercintan cintun pada waktu persekolahan. I bet you will regret one day. Apetah lagi yang mengalami drama di atas. Seriously mayn.

Ini berdasarkan penngalamanlah kan, maafkan titew kalaw titew tersyasyul dan tersyalah taww. Ergh. Aku geli. Orang yang baru first love sayangnye kat si dia tu bukan main, senang cerite die ni lah bakal laki atau bakal isteri aku. Tadaaaaa! Masa tu lah bile orang lain dekat dengan pair die,die akan meroyan gile babi kejelousan terlampau. Dan bile one day, pair die ask for break. Lagilah, die akan mengamuk macam orang gila dan akan merasakan insecure terlampau dan dalam tak sedar die akan mengutuk pair die yang dia sayang itu pada orang lain.

Look, adilkah? Ingat ye adik adik bertindak secara waras okay.
Kalaupun awak awak itu ada pakwe atau makwe atau bf atau gf atau whatever you call that person, ingat yang kita tak ada hak atas dia untuk mengarah dia itu ini mengikut nafsu kuda awak awak okay.
Sebabnya, dia bukanlah isteri ataupun suami awak awak.

Dan dan dan, ada pair yang lepas break kononnya nak balas dendam, buat dekat orang lain macam mana kekasih lamanya buat padanya. Oh drama sangat. Jika die jahat melakukan itu kepada anda, anda berkali kali jahat menganiaya orang lain untuk dendam anda.

Tindakan uolls untuk situasi putus cinta sepatutnya :

- Toksah dok nangis nangis melampau deh. Jangan sampai cerite dengan kawan pun nangis macam mati laki. Ah sudah. Boleh nangis, cukuplah untuk melegakan sahaja tahu? 
- Tolonglah fikir positive yang dia mungkin bukan jodoh kita. Mungkin ada yang lebih baik. Memang cliche nasihat ni,tahu. Tapi penting okay.
- Kalau boleh selesaikan masalah dengan baik dan jangan nak hot temper macam diri dah teraniaya.
- Bila masalah settle dengan baik korang sepatutnya berkawan selepas itu bukannye musuh yang boleh buat perang. Pehe dok? Nanti still boleh keluar hang out same same. Rasenye lebih lega tau.
- Takyah lah kesengalan memulangkan segala barang dia kasi pulok. Macam rugi senanye. Kalau die tak mintak,nikmati je lah. Kahkahkah.
- Tak perlu bertindak drastik memaki hamun dia di depan orang lain, profesional sikit. Orang lain tak terlibat dalam drama sebabak you ni.
- Jangan terlalu memikirkan perkara yang dah terjadi, keep on go forward and move on. Mudahkan.

Jika korang amalkan cara ni, In sya Allah. Korang akan lebih lega dan tak akan bertindak bodoh. Jodoh memang dah ditetapkan tapi lepas break kita jangan terus give up sebab usaha mesti ada jika inginkan sesuatu. Ingat.

Kata akhir hari ini, sentiasa kawal perasaan okay. Tips tu apa yang aku buat dan sampai sekarang aku berkawan dengan setiap kekasih lama ku. Gituuu. Tiada peperangan. Peace!


Peace = aman *rindu sahabatku hawa! Selaku penasihat cinta. LOL


Love, 'Aifaa <3

2 comments: