Saturday, August 31, 2013

Ready to UTM. Here we go.

Assalamualaikum and selamat malam you guys!
Hari ni nak mengapdet belog sebelum bergelar siswi. Huhu over. So update hanyalah untuk perkembangan semasa (bukan maksudnye pengembangan aku okay. It's perkembangan) dan sedikit tips yang tak seberape lah act. Take note hokeh hangpa suma :)

Sekarang masih lagi Jumaat dan dah nak ke Sabtu dah pun. Btw, aku baru nak usik belog bila dah malam malam buta sebab tadi hang out dengan besties tersayang before I leave on Sunday morning. Hari ni spend masa dengan diorang. Esok spend masa dengan family. Huhu gitew dia. Macam tak balik lagi je kau kan. Lagi sekali,over.
Hi! I love you ;)


Memandangkan hari Ahad aku dah nak gerak ke Skudai,Johor. Iyolah,ke UTM. For my degree in Electrical Engineering. Jadi lately ramailah yang texting,IM and ada jugak yang call hanya untuk tanya "How's your preparation for UTM?". Wei, seminggu lepas dah settle tahu tak -,-' Nampak macam eksaited bebenau budak ni kan. Haha nampak tak keluar melaka die tu. Bukan ape, eksaited sikit lah tapi lebih kepada malas nak fikir dan berat beratkan kepala last last minute. Kalau bab packing barang aku sangat suka buat cepat. Sebab taknak rasa eh benda tu lah benda ni lah tertinggal bagai. Kalau buat kerja last minute,rasa harem sangat diri ini. Time tu lah baru kenal erti penyesalan. Haha.
 
Contohnye macam sekarang dah settle,I boleh melepak tanpa tujuan sedang orang lain terkial kial cari barang kat shopping. I boleh habiskan tengok movie yang banyak gile download kemahen tapi tak tengok. Since settle je semua barang aku dah start tengok marvel's movie sampai lebam haha. Awesome. Marvel's Awesome! Okay iklan. Tolonglah tengok dan seterusnya follow Marvel's movie. Itu masterpiece okay. Aku dah tengok boleh tengok lagi hah. You got what I mean or not? Please lah cakap "I got it". Amende le aku kan,sempat lagi. LOL.

Moving on,Alhamdulillah dari barang dan segala surat menyurat aku settlekan sensorang dengan jayanya. Except for money dan hantar surat ke tok sidang je ayah. Ye ler malas pulak aku nak mengenalkan diri pada tok sidang tu. Ayah kan member dengan die. Haha. Terima kasih kalau ada yang membantu yang terlepas pandang. Kawan kawan dan senior senior even aku tak tanya cuma baca baca komen je dekat group. Haha thanks a lot.

Sedikit tips packing barang dan hal surat menyurat untuk kawan kawan dan adik adik yang nak masuk asrama,nak pergi kursus or whatever la pergi trip ke kan. Here we go.

1. Baca surat surat yang ada dengan teliti. Sangat penting tau yang ni. Jangan ada yang malas baca. Pastu highlight mana mana yang penting atau requirements yang die nak. I bet you'll remind it.
2.  Buat list ape yang penting nak kena buat. Contohnye surat beranak berape die nak dan yang lain lain. Ini adalah supaya korang tak terlepas pandang. Ini adalah supaya? Bahasaku~
3. Siapkan hal surat menyurat seawal mungkin. Seawal yang bolehlah. Supaya nanti takde pening kepala dan kalau ada yang tertinggal korang masih ada banyak waktu untuk perbaiki.
4. List kan apa yang korang nak bawak dan apa yang korang nak beli. Make sure tuliskan semuanya. Kalau teringat je ada barang nak bawak cepat cepat tulis.
5. Packing barang semaksima mungkin untuk barang itu nampak sikit. Supaya senang korang nak bawak dan tadelah nampak heavy kan. Tapi kalau dah barang kau banyak kemain,apo kan dayo.
6. Siap packing barang jangan di usik usik lagi dah. Jangan nak keluarkan itu ini nanti karang tertinggal pulak.

Itu jelah. So far I takde pengalaman tinggal barang lagi. Rahsienye, buat list!

Ini list aku untuk kali ni lah. Double sided tu senanye. Banyak gile barang aku -,-'
Untuk family, for my parents, akak janji belajar bersungguh sungguh okay. Janji untuk berjimat. Harap sangat aku boleh jimat. To friends, take care korang, ada yang dah gerak hari ni, ade yang gerak esok ke U masing masing. Good luck for your study,buddys. Farewell guys :)

Akhir kata hari ni,sentiasa bersedia untuk apa yang akan datang. Berusaha untuk hari yang bahagia di masa akan datang. Buat yang terbaik dalam hidup kalian. Okay mood jiwang end.

Love, 'Aifaa.

Sunday, August 25, 2013

Jom join dengar lagu.

Assalamualaikum and hello uolls.
Macam biasa diharap kalian semua sihat kerana aku sekarang sihat wal lepat liat. It's means walafiat since my friend Hawa taught me to say that way. And this is it wal lepat liat. LOL.

So tanpa berbasa basi mari kita berkongsi. Chewah giteww dia. Haha.

Okay today is Saturday. Memang. That's not my point. Tak tahu cano nak mula senanye ni. Maafkan aku kerana kelembapan kepanasan enjin untuk berfikir di malam hari ini. Ampun. Amende tah aku cakap ni........ -,-'

Meh tengok gambar dulu. Duhh.

Baiklah. Senanye aku nak share about my interest and more like hobby act. Kalau nak tahu aku adalah pendengar muzik tegar like nobody can beat my tegar. Haha. Bangun bangun tidur aku bukak lagu, tengah bersiap aku bukak lagu, tengah study aku dengar lagu. Hehe kadang kadang kalau lecture boring aku bukak lagu. Dekat rumah kalau radio terpasang means aku ada dekat rumah. LOL like all the time I think. And dulu dalam library aku bukak lagu kuat kuat sampai kene marah dengan abang library misai kontot. Aku yang gelar dia sebegitu. Kahkahkahkah. Padan muka dia.

Like seriously aku suka dengar lagu. And aku tahu ramai yang kongsi hobby ni jugak kan. Tahu sangat.

Since aku start sekolah menengah aku memang follow Billboard and radio yang aku dengar memang Hitz.fm sampai sekarang. Lagu melayu langsung aku tak ambil tahu and tak berminat sebenarnya. Kalau lagu melayu yang aku tahu pun adalah sebab semua orang menyanyi sampai macam lagu tu glamor sangat so aku pun bertanya. 'Lagu apa tu? Siapa nyanyi?' Sometimes penyanyinya pun aku tak kenal. Contohnye macam sekarang ni adik aku sibuk menyanyi lagu apetah. Bila aku curious then tanye die jawab Tasha Manshahar nyanyi,me was like siapakah itu??? Haaa begitulah kisahnya.

Lainlah kalau lagu hollywood, artis hollywood. Aku tahulah. Dengar suara pun boleh cam siapa. Yelah since form 1 kot layan hollywood je. Bukan apa sometimes I found english songs are more better than malay songs. This is my opinion, I don't know about others okayyyy :)

Jumpe pun gambar bukti dengar lagu. Haha.

And since habis SPM. Aku obses dengan cover songs by youtubers. Diorang talented gilerr. Fahamlah kalau aku gune giler I really means it. Haha. Kalau free je aku search cover dekat youtube. And aku ada a TON of their covers dalam lappy aku. Haa tu lah yang terpekik terlolong kalau aku on je laptop, macam sekarang ni tengah berkumandang lah cover song tu. Menaip sambil menyanyi alah macam tak biasa uolls ni tau. And you know what sekarang cover songs sangat glamor sampaikan Hitz.fm pun buat slot untuk lagu lagu cover diorang ni. Talented sangat kan bila radio pun nak keluarkan lagu diorang. Diorang ni dah popular sekarang,siap ada tour. Haaa. Dulu masa aku sebok dok download lagu lagu diorang,setahun yang lepas rasa macam eh aku je kot yang gila nak dengar lagu tiruan diorang ni. Haha apelah aku kan. Tak sangka sekarang boleh popular kau kan. Tahniah lah ye.

Yang baru nak jinak jinak dengan cover songs meh lah kongsi hobby sama. Kita support diorang dan kita enjoy lagu diorang. Kadang kadang lagu diorang lagi best dari original tau. Ini antara my favourite.

1.KurtHugoSchneider
2.Chrissy Costanza
3.Megan Nicole
4.Tiffany Alvord
5.Alex Goot

Ini top 5 lah, banyak lagi sebenarnya. Penatlah nak copy link. Kekkeke. Try lah tengok Kurt punye video. Satu je jadilah mesti korang terpikat. Best sangat. Serious tak tipu.

Akhir kata hari ini, jomlah mencuba sesuatu yang baru. Mana tahu baru tu seronok kan. Selamat mendalami talent mereka!

Love,'Aifaa.



Monday, August 19, 2013

Tak perlu ramai

Assalamualaikum and wadappss uolls!

Syahirah and me!

How's life treating you guys currently? For me,great. Ape yang great aku tak tahu tapi aku bahagia je sekarang ni. Tak ada apa yang membosankan sangat sebab asyik merayau habiskan duit tapi definitely bukan pergi beraya kutip duit. Yang tu siyes takde mood nak bertandang ke rumah orang bagaikan.
Pergi shopping dengan besties. Seronok sangat dan rasanya itu kali terakhir hang out sesame before I further my study. Sob sob.
Selain tu, pergi kenduri kahwin kawan sebaya. Omaigod omaigod dah kahwin dah Rafidah kawan sekolah menengah tu. Apepun tahniah kepada Rafidah semoga berkekalan ke anak cucu.
And yang paling best beli barang untuk masuk UTM. Siap sorong troli sendiri tanak campur dengan barang family pastu cari barang sensorang pastu nak bayar cari ayah. Teruk sangat sangat! -,-'
Yang tu lah currently ape yang aku laksanakan dengan jayanya!

Syafika. me and Syahirah. Besties tersayang.
Hari tu hang out dengan mereka. Nak hang out lagi :(
Memang kalau kat nyalas ni hanya empat orang ni je yang boleh aku gelar kawan baik.
Syafika, Syahirah, Yusmah and Aqilah. Gile kau tak kawan baik. Since sekolah rendah aku mengadap diorang je. Mengadu, bergosip, buat kerja jahat semua dengan diorang.
Kalau dekat matrik aku dapat dua je kawan baik. Hawa dan Raihan. Cukup lah dua. Campur dengan diorang empat orang. Aku ade enam kawan baik. Pada aku kawan yang betul betul kawan tak perlu ramai. Bile dah jumpe yang boleh faham aku dan terima aku seadanya dah cukup. Orang lain aku tak kesah.




Gambar ni aku simpan :) Bagi bagi sorang tiga. Hee.

Bukan apa. Sebabnye aku memang jenis independent dan tak perlu nak berteman teman bila nak ke mana mana kena ada kawan,jadi tak perlu ramai. Aku pun bukan senang untuk difaham dengan bahasa aku yang kekadang orang hati lembut memang tak boleh masuk langsung,jadi tak perlulah reramai. Aku pun bukanlah orang yang bermulut manis untuk jaga hati ramai kawan tu, jadi tak perlu ramai lagi sekali. Haha. Sometimes, aku cepat lupe kawan kawan yang tak beri apa apa makna pada aku. Siap boleh tanye pada diri sendiri, aku ada kawan dengan dia eh? Haha kejam sungguh aku -,-' Ramai yang melable aku sombong kemain masa sekolah dengan matrik dulu. Entahlah. Aku tak kesah. Kadang kadang aku pun ada lable mereka tu sombong. Fair and square bukan.
Tapi diorang aku tak lupa. Diorang ni kawan aku. Hehe. Okay, aku rasa sekarang aku mengeluarkan ayat ayat sadis ni. Kenapa aku rasa macam sedang berjiwang. Ah sudah. Hentikan serta merta. Mohon. Haha.

Harap sangat kawan dekat UTM boleh pakai punye orang. Haha. Wuu ayat.

Akhir kata hari ni, kenali orang sekeliling korang yang mana sebenarnya kawan yang mana sebenarnya lawan. Sometimes yang kite jumpe tu sebenarnya sorang due je yang boleh pakai. Selamat menganal pasti kawan!



Love, 'Aifaa


Saturday, August 10, 2013

Raya 2013

Assalamualaikum and Salam Lebaran uolls!

Raya Pertama. Kite Purple. Tadaa!

Raya Kedua. Cekelat. Tadaa!


Hari raya ketige dah weh. Hari ni aku tak kemana pun jadi takde gambar. Takpe takpe. Habis tu sampai ke akhir bulan aku nak taruk gambar aku haih payah jugak tu. Haha. Eh lupe pulak titew ni. Anyway, Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin kepada semua silent reader. Jangan simpan lagilah kalau ade yang tak puas hati ke marah ke geram ke heee. Lupekan saje segele gelenye. Haa gitew. Boleh pulak wish nye lupe. Ngade tau uolls.

Jadi raya anda bagaimana? Puas beraya? Best?Untuk aku, biase sahaja.

Raya pertama dan kedua aku beraya di Kampung Payamas,Tangkak. Hanya pergi ke rumah saudara terdekat like mak sedara ayah sedara lah. Memang korang pun cenggitu kan. Hari Raya kedua masing masing dah menggila semua ajak pergi mandi dekat Air Panas Bemban. Pulak dah raye raye kau nak bermandi manda, Haish. But then, Pergilah  ke Air Panas Bemban aku sarankan. Seronok. Tempat mandi yang bersih, kaya dengan mineral,menyihatkan badan serta mengeratkan silaturrahim. Eh. Silaturrahim tetibekan. Haha.That's what I can think right now act. Tolonglah pergi. Aku merayu. Kau dah kenape kan.

Purple untuk tahun ini. Wuwuwuw~

Kami Buddyz. Kami TAKKAN TERPISAH.

Saya anak pertama! Bukan satu Malaysia laa -,-'

Mari beraya meh meh :)

Beraya di kampung memang seronok :D

Malam raya memang sakai sikit. Tahu :P 


   
Kenapa mesti mereka tinggi dan aku -,-' Padahal susunan ikut turutan.
Kalo dolu dolu memang macam tangga haa kau. Haha. Cepat betul kau besar ye bebudak.
Teringat kemas rumah nak raya hari tu. Semua bersatu tenaga membersihkan rumah. Seronoknya korang semua dah besar. Tapi tak seronok bile jarang jumpe. Kalau dulu memang begasak je kat rumah kalau ade yang tak kena sebab enam orang enam kepala kan,jadi macam kelam kabut haru biru tambah tambah dulu kecik lagi kan. Too angah, good luck untuk diploma nye. Untuk Edil, jangan main gitar je tahu next year nak SPM dah. Too Koot (nama sebenar Azrin, Koot paggilan di rumah haha), mesti 8A's tau PMR ni, nanti boleh masuk asrama tahun depan. Too Anis, fokus belajar okay jangan nak berchenta pulak. Too Ala, mesti pandai macam kakak kakak ngan abang tau,jangan degil okay. Lepas ni kite jauh jauh lagi. Sayang korang :")

Tahun ni sangat free sebenarnye raya aku. Tak kemana sangat.

Raya Pertama : Duduk rumah atok. Beraya rumah sedara sikit. Sesi bergambar just like usual. Makan.
Raya Kedua : Beraya lagi rumah sedara. Mandi dekat Air Panas Bemban, Jasin. Makan lagi.
Raya Ketiga : Pergi pasar malam tangkak ayah belanja skirt due. Haha. Update blog sambil makan.
Raya Keempat : Esok kene tolong ayah jual sayur *tak sabar weh*. Malam sikit jalan raya lagi. Mesti makan lagi nanti.
Raya Kelima : Kalau tak aku pergi naik gunung ngan abang Pizi and Nadia :( Tapi ayah suruh ikut raya ke Melaka. Ayah niiii. Takpe nanti kite naik gunung next time. Pergi Melaka pun makan je. Haish.

Dah le sampai raya ke lima tuh. Orang pun taknak tahu kau punye planning laa.

Akhir kata hari ni, jangan makan banyak di hari raya ni, memang tengah cakap ngan diri sendiri ni senanye. Haish. Lepas ni mesti work out tau uolls. Haha.

Selamat Hari Raya. Peace yo! Muke ganas sebab tak dapat naik gunung dan terlampau banyak makan. Bye.




Saturday, August 3, 2013

Pengguna bas tegar

Assalamualaikum and apa khabar uolls?

Jadi korang dah siap iron baju raye dah? Haha hamboi bukan main dengan baju raya dah siap iron. Soalan aku pun tak patut jugak. Adeke..... -,-'
Buat kuih raya tak? Sibuk kemas rumah? Ape? Rumah tak habis cat lagi? Iye? Ish Ish ish.
Dah rasa macam Nabil Raja Lawak je ha tanye jawab sendiri. LOL.

Bukan main happy lagi dapat hilangkan bosan :D

Kalau yang memang duduk melaka dah tahu sangat dah kan tempat ni. Tempat tunggu bus belakang MP yang macam haremmm. But then aku sangat setia mesti akan ke tempat ini setiap tahun sampai empatlimenam kali since form 3 dulu. Yelah kononnye form 3 dulu baru nak up khon, jumpe pakwe dekat MP. Nak hang out dengan besties dekat MP tapi naik bus -,-' Sampailah sekarang. Sob sob sob.

Ini bukan cerite sedih sama sekali aku kasi tahu awal awal. Memang bukan nak mengadu nasib. Haha. Just nak share pengalaman. Well kadang kadang ade orang tak gheti naik bus. Duhh. Kau kenape kan. Over tau tak tahu naik bus :P Haha.

Yang kat atas tu muke settle habiskan duit memang gembire semacam je gamaknye. Jangan tertipu dengan  plastic bag yang sikit kat tangan. Dalam handbag aku tu aku sumbatkan segala natang yang aku beli. Bajulah, gelanglah, singletlah. Yang kat tangan tu marsmellow aku belikan adilla. Cheh konon konon sweet pegi MP beli marshmellow je. Bagus betul budak ni jimat. Haa memang buang tebiatkan. Haha.

See. Sampai duduk sekali kan. Dah penat sangat budak ni.
Memang boleh terbayanglah haremmnye menunggu bus kat situ. Tapi nak buek cano, situ je tempat tunggu bus yang masuk akal so far. Haha begitu sekali. Melaka oh Melaka.
Tips ketika sedang menunggu sangat mudah. Sesampai je kat situ kau terus buat muka tak segan then duduk macam aku buat tu haa. Lepas tu nak hilangkan bosan tunggu bus muncul entah bile tah kau tangkap gambar buat muka macam eh nak senyum ke tak ni. LOL. Tengok atas tu aku tengah buat -,-'

Anyway, memang aku selalu meggunakan bus untuk bergerak sebab nak rasa bebas kan dengan kengkawan sume. Konon sangat. Sebenarnye naik bus sebab tak ade siape nak hantar selalunye. Pilihan terakhir. Tapi pilihan terakhir tulah yang menjadi pilihan kami. Cheh cerita macam benda bahagia je kan. Apelah punye bus. Dan biasanya kalau aku nak ke Putrajaya pun aku naik bus. Jalan kat Putrajaya pun aku naik bus. Kadang kadang aku naik bus sampai ke KL. Sebab bosan duduk rumahkan. Bila naik bus sorang sorang barulah rase independent sikit. Hukhukhuk. Boleh pergi mane yang aku suke. Itu yang seronok. Haha. Tak kesahlah selagi belum beroda memang itu jelah transport aku ade. Lainlah nak berjalan dengan family kan. Kau duduk diam diam kat belakang macam tuan puteri. Ayah yang bawak. Wakaka. Itu lagi nikmat. Pastu shopping pun boleh mintak ayah yang belikan. Wuwuwuwu. K dah. Diam.

Hari tu keluar dengan Pika. Saje jalan sebab aku bosan duduk rumah :P

Pika belanje gelang. Yay. Maceh tanat tanat!
Akhir kata hari ni, in case korang sorang sorang naik public transport and kalau korang tak tahu, buat muka confident je jangan sesekali pamerkan wajah seposen yang tak tahu menahu menampakkan kau memang ade masalah. Karang ade je orang yang konon konon nak membantu. You got me, aight? Tok sah dok berkerut sangat muka tu. Tak kesah lah, buat je muke bajet tahu then slow slow pergi dekat orang yang sepatutnye dan tanye jalan. Haa kan lega. Ini tips yang biasa aku amalkan lah. Haha. Berlagak bajet tahu kadang kadang bagus jugak. lol.


Love, 'Aifaa.